Gemakkelijk zelf jouw poort plaatsen met dit stappenplan!

Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij eenvoudig zélf jouw dubbelstaafmat hekwerk plaatsen.

We leggen graag stap voor stap uit welke stappen je moet doorlopen, welke onderdelen je nodig hebt en welk gereedschap je nodig hebt. Daarnaast

geven we, tussen de stappen door, handige tips die jou helpen bij het plaatsen.

Bekijk je liever een instructievideo? Dat kan natuurlijk ook. 

Een poort zelf plaatsen?

Dubbelstaafmat poort of tuinpoort?
In ons assortiment hebben we twee soorten poorten: dubbelstaafmat poorten en tuinpoorten, ook wel enkelstaafmat poort genoemd. De naam geeft het verschil tussen de poorten eigenlijk ook al aan. De dubbelstaafmat poort is voorzien van twee horizontale draden en één verticale draad. Deze poort heeft een draaddikte van 8/6/8 mm, waarbij de horizontale draden 8 mm zijn en de verticale draad 6 mm. De tuinpoort oftewel enkelstaafmat poort is voorzien van een ingelaste gaasmat met een maas van 100 x 50 mm. Beide poorten zijn in verschillende breedtes en hoogtes te verkrijgen. Daarnaast zijn de poorten in enkele en dubbele variant te verkrijgen.
Gereedschap voor een dubbelstaafmat poort
 • Grondboor
 • Waterpas
 • Verstelbare sleutel
 • Inbussleutel 8 en 10
 • Steeksleutel 22
 • Rubberen hamer
De poortset is inclusief:
 • Poortvleugel
 • Poortpalen (breedte van de palen is afhankelijk van de hoogte/breedte van de poortvleugel)
 • Paaldoppen
 • Locinox slotset
 • Scharnieren (zowel links- als rechtsom draaibaar te monteren)
 • Kortom alles wat je nodig hebt om de poort te monteren.
Aan dubbelstaafmat hekwerk
Wanneer je het dubbelstaafmat hekwerk wilt bevestigen aan de poortpalen kun je hiervoor klemclips in combinatie met zelftappers gebruiken.

We adviseren om de 20 cm een RVS Clip te plaatsen tegen de onderkant van de horizontale draad aan. Dit om verschuivingen te voorkomen. Knijp de klemklip dicht (met de hand of een tang) en plaats de mat in het midden van de poortpaal en bepaal de hoogte.

Vervolgens kun je de mat bevestigen aan de poortpaal met een boormachine. Tijdens het boren ontstaat een gat en draait de zelftapper zich vast. Voor het beste resultaat raden we aan een gat voor te boren met een 5 mm boor.

De klemclips zijn zilverkleurig (RVS), u kunt eventueel lackspray in de kleur van het hekwerk mee bestellen om de klemclips in dezelfde kleur te spuiten.
Aan harmonicagaas hekwerk
Om de poort mooi aan te laten sluiten op een harmonicagaas hekwerk kun je gebruik maken van een poortpaalprofiel.

Je kunt het beste met een 3 mm boor gaten voorboren op de poortpaal. Vervolgens rijg je het profiel door het einde van het harmonicagaas en bevestig je het profiel met zelftappers aan de poortpaal.

Het aantal zelftappers is afhankelijk van de hoogte van het hekwerk/de poort.

Stappenplan

Stap 1: poortpalen
Bepaal waar de poort moet komen en boor met de grondboor een gat voor de eerste paal. De paal moet uiteindelijk de hoogte van de poort + 5 cm hebben (5 cm om boven het maaiveld uit te komen). De rest van de paal gaat de grond in.

Plaats de paal in het gat en sla hem tot de gewenste hoogte de grond in. Zorg dat de paal waterpas staat en zet hem vast met snelbeton.

De ruimte tussen palen is de breedte van de poortvleugel plus een speling van 80 mm (20 mm aan de slotkant en 60 mm aan de scharnierkant).

Bij een dubbele poort is de ruimte tussen de palen de breedte van de poortvleugel plus een speling van 150 mm (60 mm aan de scharnierkanten en ongeveer 30 mm tussen de vleugels).

Tip: wacht na het storten van het beton één dag met het plaatsen van de poort. De lage temperatuur in de grond kan er namelijk voor zorgen dat de onderste laag van het beton langer nodig heeft om te harden.
Stap 2: scharnieren poortvleugel
Als de paal staat ga je verder met de scharnieren. Je hebt scharnieren ontvangen om de poortvleugel aan de scharnierpaal te bevestigen. Hiervoor heb je een plaat (A) met 2 bouten (D). Schuif deze in het sleufgat van de klauw (B) van de poort en schroef het vast met de grip (C) in kleur. Draai de grip (C) vast met 2 bouten (D). Bij een dubbele poort dien je de scharnieren aan beide palen te bevestigen.

Stap 3: vleugel vastzetten
Door middel van de meegeleverde scharnieren (E) kun je de vleugel vastzetten. Steek deze door de grip (C) en draai vast.
Stap 4: slot (en grondgrendel) monteren
Monteer nu het geleverde slot in het frame van de vleugel in de daarvoor bestemde opening.

Bij een dubbele poort is het nu tijd om de grondgrenden te plaatsen. Dit doe je aan de poortvleugel zonder slot. De grondgrendel schroef je op de vleugel aan de voorkant.

Bevestig daarna het aanslagblok op de sluitpaal zodat de poort niet door draait. Daarna kun je de inbusbouten vast aandraaien.

Bij een dubbele poort dient dit aan de tweede vleugel gemonteerd te worden i.p.v. aan de paal.
Stap 5: plaats paaldoppen
Als laatst plaats de doppen op de palen en monteer de vleugel.
Stap 6: hekwerk aan palen bevestigen
Wanneer je een dubbelstaafmat hekwerk aan de poortpalen wilt bevestigen kun je dit doen met behulp van rvs clips en zelftappers.

Maak je hekwerk nog completer

Poort samenstellen

Bestel vandaag en ontvang je poort binnen 3-5 werkdagen in huis.

Meer hulp nodig?

Heb je nog vragen over je aankoop of de montage ervan?
Resifence helpt je graag! Neem contact met ons op via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel op telefoonnummer 085-075 00 40.