Gemakkelijk zelf jouw harmonicagaas hekwerk plaatsen met deze stappen!

Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij eenvoudig zélf jouw harmonicagaas hekwerk plaatsen. 

We leggen graag stap voor stap uit wat je moet doen, welke onderdelen en welk gereedschap je nodig hebt. Daarnaast
geven we, tussen de stappen door, handige tips die jou helpen bij het plaatsen van het hekwerk.

Bekijk je liever onze instructievideo? Dat kan natuurlijk ook. 

Benodigdheden

Gereedschap
  • Grondboor
  • Rolmaat 30 m
  • Draadtang
  • Ijzerzaag of haakse slijptol
  • Bahco (verstelbare sleutel voor de draadspanner)
  • Spantouw
  • Waterpas
Wat is harmonicagaas?
Het harmonicagaas hekwerk van Resifence is een geweven gaas dat bestaat uit ruitvormige mazen. Mooi als afscheiding in iedere tuin, maar het wordt ook vaak gebruikt als afrastering voor dierenverblijven.

Stappenplan

Stap 1: startpunt bepalen
Om je harmonicagaas hekwerk zelf te plaatsen bepaal je allereerst het startpunt, vanuit hier ga je het gaashekwerk plaatsen. Begin bij een vast punt, bijvoorbeeld een muur of hoek.

Bepaal ook het eindpunt en markeer dit met bijvoorbeeld een paaltje. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de grond zitten.
Stap 2: hoogte bepalen
Boor met de grondboor een gat voor de eerste paal. De paal moet uiteindelijk de hoogte van het gaas + 4 cm voor de bovenbuis + de ruimte die je vrij wilt hebben tussen het maaiveld en het gaas, boven het maaiveld uitkomen. Ons advies is om minimaal 5 cm boven het maaiveld uit te komen. De rest van de paal gaat de grond in. Plaats de paal in het gat en controleer de hoogte. Zorg dat de paal waterpas staat en zet hem vast met snelbeton.

Voorbeeld: je gaas is 150 cm hoog. Je wilt tussen het maaiveld en de onderkant van je hekwerk graag 2 cm ruimte hebben. Dan moet de paal 150 cm + 4 cm + 2 cm = 156 cm boven het maaiveld uitkomen.

Herhaal stap 2 voor de eindpaal. Let erop dat deze paal op dezelfde hoogte staat als de beginpaal.
Stap 3: spantouw
Span een spantouw langs de begin- en eindpaal. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat het hekwerk in een rechte lijn komt te staan.
Stap 4: afstand bepalen
Meet de afstand tussen de begin- en eindpaal en verdeel de tussenpalen gelijk over de gehele afstand. Plaats vervolgens de tussenpalen waterpas langs het spantouw.

Let op: tussen 2 palen mag maximaal 3 m zitten. Bij de hoogte 1800 en 2000 mm raden we aan om maximaal 2,5 m tussen de palen te laten.
Stap 5: paaldop bevestigen
Sla de paaldoppen op de begin- en eindpaal en schuif de doorvoerkoppen op de tussenpalen. In het geval van puntdraadhouders plaats je deze over de staanders.
Stap 6: bovenbuizen
Schuif de bovenbuizen door de doorvoerkoppen. De buizen koppel je met koppelmoffen. Is de laatste bovenbuis te lang? Deze kun je eenvoudig inkorten met een ijzerzaag of slijptol.
Stap 7: bovenbalk bevestigen
Nu ga je de bovenbuis koppelen aan de begin- en eindpaal en eventueel de hoekpalen. Dit doe je door het eindstuk op de doorvoerbuis te schuiven en dan de eindbeugel om de paal te buigen zodat de gaten op elkaar uitkomen. Bevestig de eindbeugel aan het eindstuk met een bout, moer en ring. In het geval van een hoek, voeg je ook een hoekversterker toe.
Stap 8: spandraad spannen
De volgende stap is het spannen van de spandraad. Knip een stuk draad van circa 1,30 m af. Wikkel deze draad 5 keer om de beginpaal, in het midden. Het uiteinde van de draad trek je door het kopgat van de draadspanner.
Stap 9: spandraadspanner
Pak de rol spandraad, plaats het begin in de as van de draadspanner en draai de draad vast. Loop met de rol draad naar de eindpaal. Herhaal stap 8 bij de eindpaal.
Stap 10: spandraad afknippen
Pak de rol spandraad en knip de draad met voldoende speling af. Plaats de lange draad vervolgens in de as van de draadspanner aan de eindpaal en draai de draad vast. Nu kun je de spandraad aan 2 kanten opspannen.
Stap 11: binddraad
Gebruik het binddraad om de spandraad aan alle tussenpalen te bevestigen. Wikkel het binddraad drie keer om de paal en knip af met wat extra lengte. Draai de twee eindpunten om elkaar heen en draai strak met de tang.

Tip: tik de afgeknipte punten naar binnen om verwonding te vermijden.
Stap 12: tweede spandraad spannen
Nu kun je de tweede spandraad spannen, dit doe je 10 cm van de grond af. Herhaal hiervoor de stappen 8 t/m 11.

Tijd om het gaas te gaan plaatsen. Rol het gaas helemaal uit van begin- tot eindpaal.

Let op: het gaas rol je staande uit! Hang hem op aan een paar binddraadjes, net als een gordijn.
Stap 13: spanstaaf rijgen
Nu rijg je de spanstaaf door de eerste rij mazen heen en bevestig je de spanstaaf met de spanstaafklem aan de beginpaal. Zorg ervoor dat je het gaas op de juiste hoogte bevestigt.

Houd er rekening mee dat tussen de eind- en hoekpaal een bovenbuis van 42 mm bevestigd zit.
Stap 14: gaas straktrekken
Ga nu naar de eindpaal en trek het gaas goed strak. Bepaal welke maas als laatste gebuikt moet worden en rijg indien nodig het overige stuk gaas eraf. Dit doe je door van deze draad het oog boven en onder open te buigen, waarna het draad van het gaas eruit gedraaid kan worden. Rijg nu een spanstaaf door de laatste rij mazen en zet deze vast op de eindpaal met een spanstaafbeugel.

Tip: je kunt het gaas ook strak trekken om de 3 palen. Dit maakt het straktrekken over langere afstanden een stuk eenvoudiger.

Tip: zet het gaas om de paal alvast op spanning met een aantal binddraadjes.
Stap 15: vastbinden
Je bent aangekomen bij de laatste stap en hebt het harmonicagaas hekwerk zelf geplaatst. Het gaas is gespannen, nu ga je het vastbinden aan de bovenbuis en de twee spandraden. Knip een hoop stukken binddraad van circa 15 cm af en bevestig deze aan het gaas, om de bovenbuis en de spandraden heen. Trek ieder stuk binddraak strak met de tang, knip restanten af en tik de geknipte delen naar binnen.

Maak je hekwerk nog completer

Puntdraad

Puntdraad: wanneer een hekwerk alleen niet volstaat, is er de mogelijkheid om dit uit te breiden met puntdraad. In combinatie met de puntdraadhouder kunnen er 3 rijen puntdraad bovenop het hekwerk gemonteerd worden. Denk ook aan de draadspanners voor puntdraad om het puntdraad strak te kunnen trekken.

Harmonicagaas samenstellen

Bestel vandaag en ontvang je order binnen 3-5 werkdagen in huis.

Meer hulp nodig?

Heb je nog vragen over je aankoop of de montage ervan?
Resifence helpt je graag! Neem contact met ons op via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel op telefoonnummer 085-075 00 40.