Gemakkelijk zelf jouw dubbelstaafmat hekwerk plaatsen in deze 9 stappen!

Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij eenvoudig zélf jouw dubbelstaafmat hekwerk plaatsen. 

We leggen graag stap voor stap uit welke stappen je moet doorlopen, welke onderdelen je nodig hebt en welk gereedschap je nodig hebt. Daarnaast
geven we, tussen de stappen door, handige tips die jou helpen bij het plaatsen. 

Bekijk je liever een instructievideo? Dat kan natuurlijk ook!

Benodigdheden

Hoe bereken ik wat ik nodig heb?
Bij het bestellen van een dubbelstaafmat hekwerk zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:
 • Hoeveel matten heb ik nodig?
 • Hoeveel palen heb ik nodig en hoe lang moeten de palen zijn?
 • Welke beugels heb ik nodig en hoeveel?
 • Hoeveel paaldoppen (met of zonder haak) heb ik nodig?
 • Hoeveel bouten/moeren/ringen heb ik nodig?
 • Hoeveel snelbeton heb ik nodig?

Om snel en overzichtelijk te berekenen wat je nodig hebt raden wij altijd aan een schets te maken van de tuin. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.
Matten
Elke mat is 2,51 m breed. Om het aantal panelen te berekenen kun je de totaal lengte die je nodig hebt delen door 2,5 m. Je dient de uitkomst dan wel af te ronden naar boven. Voorbeeld: je hebt 21 m hekwerk nodig, dan kun je de volgende rekensom gebruiken: 21 / 2,5 = 8,4. Je hebt dus 9 matten nodig.

Palen en beugels
Indien je start en eindigt met een paal kun je het aantal palen als volgt berekenen: aantal matten + 1.
De hoogte van de palen en het aantal beugels is afhankelijk van de hoogte van je hekwerk. Met behulp van onderstaand overzicht kun je eenvoudig zien welke hoogte je nodig hebt van de palen en hoeveel beugels per paal.

Welke beugels je nodig hebt is afhankelijk van hoe jouw hekwerk eruit ziet. Het is belangrijk om te weten hoe je hekwerk start/eindigt, hoeveel hoeken je hebt en hoeveel tussenpalen je hebt.

 • Voor een start- en eindpaal gebruik je eindbeugels.
 • Voor een hoekpaal gebruik je hoekbeugels.
 • Voor de overige palen (tussenpalen) gebruik je tussenbeugels.

Voor iedere beugel heb je een set bout/moer/ring nodig, behalve voor tussenbeugels; daar heb je twee sets voor nodig.

Paaldoppen
Voor iedere paal heb je een paaldop nodig. Voor de start-/eindpaal en de hoekpalen gebruik je een ronde paaldop. Voor de tussenpalen gebruik je een paaldop met haken. Tijdens het plaatsen kun je de matten aan deze haken hangen wat het bevestigen een stuk makkelijker maakt.

Snelbeton
Wij adviseren altijd een halve zak snelbeton per paal. Zo weet je zeker dat de palen stevig staan. Bij de start-/eindpaal, hoekpalen en poortpalen raden we altijd aan snelbeton te gebruiken.
Poort-/muurbevestiging
Muurbeugels : als je je hekwerk aan wilt laten sluiten op de muur kun je ervoor kiezen om dit met muurbeugels te doen. Deze zijn van roestvrijstaal en garanderen een lange levensduur!

Poortbevestiging: wanneer je tussen je hekwerk een poort plaatst kun je gebruik maken van klemclips i.c.m. zelftappers om de dubbelstaafmat te bevestigen aan de poortpaal. Zo sluit alles netjes aan en heb je dus een paal minder nodig.
Gereedschap
 • Grondboor
 • Houten lat van precies 2,52 m
 • Rolmaat 3m
 • Koord
 • Grondboor rond 70 mm
 • Ring-, steek- of dopsleutel 13 mm
 • Waterpas
 • Slaghout
 • Slijptol (haakse slijper)

Stappenplan

Stap 1: startpunt bepalen
Om een dubbelstaafmat hekwerk zelf te plaatsen bepaal je allereest het startpunt voor je dubbelstaafmat hekwerk. Begin indien mogelijk bij een vast punt waar de maat niet kan veranderen, bijvoorbeeld een muur of hoek. Heb je te maken met aflopende grond? Begin dan zo laag mogelijk bij het hoogste punt en monteer de dubbelstaafmatten vervolgens trapsgewijs naar het laagste punt.
Stap 2: lijn uitzetten
Zet vanuit het startpunt een lijn uit in de richting waar het hekwerk geplaatst gaat worden. Hierlangs ga je het hekwerk plaatsen. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de grond zitten.
Stap 3: palen klaarleggen
Leg de palen alvast klaar op 2,5 m afstand van elkaar.
Stap 4: afstand bepalen
Gebruik de lat van 2,52 m om de plaats van de eerste paal te bepalen. De afstand tussen het startpunt en de eerste paal dient precies 2,52 m te zijn, zo creëer je een halve cm speling aan beide kanten van het paneel.
Stap 5: diepte bepalen
Boor met de grondboor een gat voor de eerste paal. De paal moet uiteindelijk de hoogte van het paneel + de ruimte die je vrij wilt hebben tussen het maaiveld en het paneel, boven het maaiveld uitkomen. De rest van de paal gaat de grond in (min. 80 cm). Let op: het paneel mag niet in aanraking komen met het maaiveld, dit kan de coating aantasten. We adviseren om het hekwerk minimaal 5 cm boven het maaiveld te plaatsen. Plaats de paal in het gat, controleer of hij nog tegen de lijn aan staat en sla hem tot de gewenste hoogte de grond in. Zorg dat de paal waterpas staat en zet hem vast met snelbeton. Er zit vaak een gat aan één kant van de paal. Dit gat heeft verder geen functie voor het plaatsen van het hekwerk en kunt u daarom in de grond plaatsen. Tip: Met een laser (te huur o.a. bij Boels, Bo-rent, bouwmarkt) kun je eenvoudig de juiste hoogte van iedere paal bepalen en ervoor zorgen dat de bovenkant van je hekwerk waterpas is.
Stap 6: volgende paal leggen
Leg de lat van 2,52 m vanaf de paal langs het touw. Nu weet je waar de volgende paal moet komen, herhaal stap 5 en 6 tot alle palen geplaatst zijn.
Stap 7: volgende paal leggen
Nu alle palen geplaatst zijn, kun je aan iedere paal een paaldop met haak bevestigen, behalve op de start/eind- en hoekpaal, daarop plaats je een afdekdop zonder haak.
Stap 8: dubbelstaafmatten bevestigen
Bevestig nu de matten aan de paaldoppen met haak. Bevestig de beugels met de slotbouten, ringen en moeren, waarbij de krans van de slotbout in het slobgat van de beugel valt. Zet de bouten en moeren los-vast, zodat ze nog vrijheid hebben om eventuele materiaalspanningen op te vangen. Tip: Monteer de bevestigingsbeugels direct onder een horizontale draad van de dubbelstaafmat, dit voorkomt zakken.
Stap 9: vast is vast!
Je bent aangekomen bij de laatste stap en hebt het dubbelstaafmat hekwerk zelf geplaatst. Wanneer alle matten zijn bevestigd, zet je als allerlaatste stap alles goed vast met de steeksleutel. Let wel op: vast is vast.

Maak je hekwerk nog completer

Dubbelstaafmat hekwerk samenstellen

Bestel vandaag en ontvang je poort binnen 3-5 werkdagen in huis.

Meer hulp nodig?

Heb je nog vragen over je aankoop of de montage ervan?
Resifence helpt je graag! Neem contact met ons op via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel op telefoonnummer 085-075 00 40.