De hoogte van het hekwerk bepalen

De hoogte van het hekwerk bepalen

De hoogte van een hekwerk is voor een groot deel afhankelijk van de toepassing. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een erfafscheiding. Want hoe hoog mag een hekwerk eigenlijk zijn? En welk hekwerk kies je dan? In dit artikel helpen we je graag verder!

Hoe hoog mag een hekwerk zijn?

Er zijn in Nederland een aantal regels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden om zonder vergunning een hekwerk te mogen plaatsen. In de meeste gevallen mag een hekwerk geplaatst worden op eigen grond, mits het aan de maximale toegestane hoogte voldoet. Maar let op: er zit een verschil in de maximale hoogte voor de voortuin en achtertuin.

De wettelijk vastgestelde regels met betrekking tot de maximale hoogte zijn als volgt:

-          Een hekwerk aan de voorkant van het huis mag maximaal 1 meter hoog zijn

-          Een hekwerk aan de achterkant van het huis mag maximaal 2 meter hoog zijn

Indien je een hekwerk wilt dat afwijkt van de vastgestelde regels moet je hiervoor een vergunning aanvragen. Bij een zijtuin, wat bij een hoekwoning vaker het geval is, raden we aan om even contact op te nemen met de gemeente. De regels hiervoor kunnen namelijk afwijken.

Daarnaast kan het zijn dat sommige gemeenten andere of wellicht aanvullende regels hanteren. Om er dus zeker van te zijn wat in jouw gemeente toegestaan is, raden we aan om dit altijd even dubbel te checken. 

Hoe ver moet een hekwerk van de erfgrens staan?

Wanneer jij het erf of de tuin wilt voorzien van een afscheiding zijn er een aantal opties. Het is allereerst belangrijk dat duidelijk is wat jouw grond is en waar de erfgrens precies ligt. Dit kun je zien in de eigendomsakte en het kadaster. Je kunt er dan voor kiezen om een hekwerk op eigen grond plaatsen of op de erfafscheiding in overleg met de buren.

Wanneer je een hekwerk op jouw eigen grond plaatst heb je alle vrijheid om te kiezen wat voor soort afscheiding je wilt. Uiteraard is het wel zo netjes om even bij de buren aan te geven wat je plannen zijn. In dit geval ben jij de eigenaar van het hekwerk en moet je zelf de kosten betalen.

Als je bomen, struiken en heggen op eigen grond wilt plaatsen mogen deze niet te dicht op de erfgrens geplant worden. Volgens de wet mag een boom niet binnen 2 meter van de erfgrens geplant worden en een heg niet binnen 50 centimeter, maar hier zijn wel wat uitzonderingen op.

In veel gevallen wordt er voor gekozen om een hekwerk op de erfgrens te plaatsen en dit samen met de buren te regelen. Dan deel je dus ook samen de kosten en ben je samen eigenaar van het hekwerk.

Welk hekwerk kies je?

Het soort hekwerk dat je kiest is van verschillende factoren afhankelijk. Hoeveel privacy wil je? Heb je huisdieren waar je rekening mee moet houden? Daarnaast is de tuin een verlengde van jouw huis dus het is wel zo mooi als het allemaal een beetje bij elkaar past.

Privacy

Een beetje privacy in de tuin is natuurlijk wel zo fijn. Een hekwerk is namelijk niet alleen een praktisch middel om je erf af te scheiden, het biedt ook een stukje privacy en veiligheid. De hoogte van het hekwerk heeft natuurlijk invloed op de hoeveelheid privacy die je krijgt. 

Er zijn verschillende opties om de privacy te waarborgen of te vergroten. Met een dicht hekwerk zoals een houten schutting heb je uiteraard geen inkijk, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals dubbelstaafmatten met vlechtband of harmonicagaas met winddoek. 

Omgeving

Waar je woont heeft natuurlijk ook invloed op het hekwerk dat je kiest. Woon je bijvoorbeeld in een woonwijk dan volstaat een iets eenvoudiger hekwerk eerder dan wanneer je een vrijstaand huis aan een buitenweg hebt. Een stevige en veilige tuinpoort is natuurlijk wel altijd van belang. Een voorbeeld van een stevig hekwerk (met een mooie strakke uitstraling) is een dubbelstaafmat hekwerk.   

Kinderen

Voor kinderen wil je natuurlijk een zo veilig mogelijke omgeving creëren waarin ze kunnen spelen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Een stevige poort met bijvoorbeeld een kidloc slot is zeker aan te raden. 

Huisdieren

In een eerdere blog hebben we al besproken welke omheiningen geschikt zijn voor honden. Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het kiezen van een hekwerk voor huisdieren is dat ze natuurlijk geen mogelijkheid hebben om te ontsnappen. Een dicht hekwerk of een hekwerk met kleine mazen werkt dan goed. Ook met de hoogte van het hekwerk dien je rekening te houden. Grote honden springen natuurlijk vrij gemakkelijk over een laag hekwerk. 

Hekwerk voor vee

Wanneer je veehouder bent zijn verschillende soorten gaashekwerk mogelijk, afhankelijk van het soort dier waar je een omheinen voor wilt maken. Ook hier dien je hoogte zorgvuldig te kiezen anders kan het vee over de omheining springen. Er zijn verschillende soorten hekwerken verkrijgbaar voor klein- en grootvee. Deze specifieke hekwerken zijn bovendien te bestellen in verschillende hoogtes. Bekende gaashekwerken voor vee zijn schapengaas en kippengaas. 

Het assortiment hekwerken van Resifence

Resifence.nl heeft een ruim aanbod aan hekwerken. Weet je niet zeker wat het best bij jouw situatie past? We helpen je graag met het kiezen van het juiste soort en de juiste hoogte van het hekwerk.

Ons aanbod varieert van dubbelstaafmatten tot verschillende soorten gaashekwerk, zoals harmonicagaas, tuingaas, kippengaas en schapengaas. De dubbelstaafmatten bieden we aan vanaf 80 cm tot 2,40 m hoog. De matten zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, groen, antraciet en verzinkt.

Het harmonicagaas hebben we in de hoogtes 1 m, 1,25 m, 1,50 m, 1,80 m en 2m. Deze zijn beschikbaar in de kleuren zwart en groen.

Zowel dubbelstaafmatten als harmonicagaas kun je dus gebruiken als erfafscheiding in de voor- én achtertuin.

Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor vragen of een persoonlijke offerte. Stel je vraag via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel ons op 085-0750040