Een winddoek, ook wel windbreekgaas of privacydoek genoemd, kan voor net dat beetje extra privacy zorgen in jouw tuin. In dit artikel leggen we graag uit welke voordelen een winddoek heeft, hoe je een winddoek bevestigt en wat je allemaal nodig hebt.
Waarom een winddoek aan je hekwerk
Er zijn een aantal grote voordelen van een winddoek. Zoals de naam al doet vermoeden is het een manier om de wind in jouw tuin aanzienlijk te verminderen. Met behulp van onze winddoeken behaal je een windreductie van circa 80%. Ideaal om in de zithoek van de tuin te plaatsen dus. Zo kun je heerlijk in de tuin zitten en bijvoorbeeld in de lente al genieten van de zon zonder dat het al te hard waait.
Door een winddoek te bevestigen wordt niet alleen de wind tegengehouden, maar het biedt ook wat meer privacy in de tuin. Dankzij het materiaal neemt het namelijk een deel van de inkijk weg. Dit is dan ook een van de redenen dat het ook wel een privacydoek of zichtdoek wordt genoemd. Daarnaast is het ook een ideale (tijdelijke) oplossing wanneer de begroeiing van jouw hekwerk nog niet volstaat en je geen volledige inkijk wilt.
Naast bovengenoemde redenen, zijn er nog verschillende andere redenen om een winddoek te nemen:
- als bekleding van je hekwerk
- voor meer schaduw
- als afscheiding van de moestuin
- als vijverafdekking
Wij hebben verschillende soorten winddoeken in ons assortiment. Zo kun je bij ons kiezen uit de kleuren zwart of groen en hebben we verschillende hoogtes zodat je de juiste maat hebt bij jouw hekwerk (1,50, 1,80 of 2 m). De rollen zijn standaard 50 m lang en hebben een gewicht van 180 gr/m².
Wat heb ik nodig voor het bevestigen van een winddoek
Je kunt een winddoek op verschillende manieren bevestigen. De winddoeken die wij aanbieden zijn aan beide zijdes (boven- en onderkant) voorzien van ingeweven knoopsgaten. Dit maakt het erg gemakkelijk om het doek met bijvoorbeeld tie-rips om de palen of het gaas te bevestigen van het bestaande hekwerk. De tie-rips kun je strak trekken waardoor het doek weinig bewegingsruimte heeft en de wind er niet snel onder kan komen.
In plaats van tie-rips kun je natuurlijk ook een spanelastiek met haak of binddraad gebruiken. Afhankelijk van het soort winddoek dat je hebt zijn er nog andere mogelijkheden om het te bevestigen zoals kwikclips, zeilspanners of spanrubbers.
Winddoek bevestigen stappenplan
Winddoek is in een aantal stappen te bevestigen. Lees snel verder voor de uitleg!
Stap 1: rol het winddoek uit
Rol het winddoek uit voor zo ver als nodig.
Stap 2: maak het winddoek op maat (indien nodig)
Een rol winddoek is 50 m lang, maar wellicht heb je niet de volledige lengte nodig. Als je het winddoek uit hebt gerold voor zo ver als nodig kun je hem vervolgens op maat maken met bijvoorbeeld een stanleymes of schaar.
Stap 3: winddoek bevestigen
Als het winddoek de juiste maat heeft kun je beginnen met het bevestigen. Dit doe je simpelweg met tie-wraps. Haal de tie-wrap door het ingeweven knoopsgat en bevestig ze vervolgens om de paal (bovenbuis bij harmonicagaas). Je kunt de tie-wrap echter ook aan het hekwerk zelf of aan het spandraad bevestigen (aan de onderkant van het harmonicagaas bijvoorbeeld). Trek de tie-wrap goed strak aan.
Let op: het doek moet strak gespannen zijn, maar niet té strak. Er moet enige bewegingsruimte zijn om de druk van de wind op te kunnen vangen.
Indien je de zijkanten ook wilt bevestigen kun je dit ook met tie-wraps doen (en zelf gaten maken) of gebruik maken van een spanelastieken die je om de paal kunt bevestigen.
Stap 4: spandraad (optioneel)
Indien je een hoog hekwerk hebt kun je als extra ondersteuning in het midden van het doek (horizontaal) een spandraad spannen en het doek met binddraad aan het hekwerk maken. Je kunt het binddraad door het doek steken om dit vervolgens te bevestigen.
Alternatieven voor een winddoek
Een privacy doek wordt over het algemeen veel gebruikt bij gaashekwerken en dan voornamelijk bij harmonicagaas. Dit zie je niet alleen vaak in de tuin voor thuisgebruik maar je ziet het ook veel op sportvelden (denk bijvoorbeeld aan tennisbanen), parken en erven.
Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor een winddoek. Een mooi voorbeeld is vlechtband, dit is er zowel voor harmonicagaas als ook dubbelstaafmatten. Het voordeel van vlechtband is dat het je volledige privacy geeft waarbij je met winddoek nog enige doorkijk hebt. Vlechtband houdt tevens ook de wind voor een deel tegen.
Dus ook wanneer je een ander soort hekwerk hebt dan gaas (zoals een dubbelstaafmat hekwerk) zijn er verschillende mogelijkheden om jouw hekwerk te voorzien van windbrekers en meer privacy.
De specialist in hekwerken
Resifence.nl is de specialist in hekwerken en poorten. Met een scherp geprijsd assortiment van staafmat hekwerken, gaashekwerken en poorten kun je jouw tuin voorzien van een compleet hekwerk!
Wil je zelf een hekwerk samenstellen? Kijk dan eens bij onze complete pakketten. Daarnaast kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen voor vragen of een persoonlijke offerte. Stel je vraag via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel ons op 085-0750040.