Welke klimplanten zijn geschikt voor een hekwerk?

Naast extra privacy brengt het jouw tuin overigens echt tot leven en creëer je een mooie groene afscheiding. Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende soorten klimplanten dus we leggen in dit artikel graag uit welke geschikt (en gemakkelijk in onderhoud ;)) zijn.

Wat zijn goede klimplanten?

Klimplanten komen in verschillende soorten, kleuren en maten. De meest bekende klimplanten zijn Klimop (Hedera), Clematis en de Passiebloem (Passiflora). Bij het kiezen van de juiste klimplant voor jouw hekwerk is het belangrijkste waar je rekening mee moet houden de hechtwortels. Niet alle klimplanten klimmen namelijk vanzelf.

Kies je voor een plant met hechtwortels? Deze groeien uit zichzelf omhoog en hebben weinig ondersteuning nodig. Een plant zonder hechtwortels heeft daarentegen wel wat hulp nodig om omhoog te groeien. De keuze valt daarom vaak op klimplanten met hechtwortels of een combinatie van de twee soorten. Veel mensen gebruiken een hekwerk voor klimplanten om ze te begeleiden.  

Klimop is waarschijnlijk een van de bekendste soort klimplanten en daarbij een mooi voorbeeld van een plant met hechtwortels. Maar ook Klimhortensia en Wingerd zijn fijne planten met hechtwortels. Deze planten zijn natuurlijk een stuk gemakkelijker te verzorgen en minder onderhoudsintensief dan planten zonder hechtwortels.

 

Verschillende klimplant soorten

Er zijn al een aantal voorbeelden genoemd van mooie klimplanten voor tegen een hekwerk. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden lichten we ze graag verder toe:

  • Klimop (Hedera): zoals eerder aangegeven is klimop, ook wel Hedera genoemd, een van de meest gekozen klimplanten voor een hekwerk. Het is een wintergroene plant en zorgt dus het hele jaar door voor een mooie, groene uitstraling. Er zijn verschillende soorten klimop zoals de traditionele klimop met groene bladeren, maar je hebt ook klimop met bonte bladeren zoals zilverbont en geelbont. Let wel op wanneer je voor bonte bladeren kiest dat deze kunnen verkleuren in de schaduw.
  • Klimhortensia: deze klimplant is zeer geschikt voor de noord- of oostkant van de tuin (dus schaduw is geen enkel probleem). De mooie hortensiabloemen geven een erg sfeervolle en romantische uitstraling aan je tuin. Het is een rustige klimmer dus hier gaat iets meer geduld mee gepaard. Maar het resultaat als hij eenmaal aangeplant is, is super mooi. Voordeel van deze klimplant is dat hij niet gesnoeid hoeft te worden.
  • Blauwe regen (Wisteria): voor een kleurrijke klimplant in de tuin zit je met blauwe regen zeker goed. De blauwe of paarse trossen toveren jouw tuin om tot een fleurige omgeving. De bloeiende klimplant groeit krachtig en uitbundig, hij heeft een voldoende ondersteuning nodig en dient regelmatig gesnoeid te worden.
  • Clematis: ook de Clematis is een hele bekende onder de klimplanten. Er zijn heel veel verschillende soorten beschikbaar; zo heb je groenblijvende soorten en vroegbloeiende, maar ook in kleuren kun je enorm veel kanten op. De Nederlandse benaming van deze mooie klimplant is Bosrank en krijgt prachtige bloemen. Vooral de grootbloemige soorten zijn erg geliefd.
  • Passiebloem (Passiflora): dit is een echte decoratieve bloem in jouw tuin. Hij is ideaal voor de zonkant en bloeit erg lang (juni tot november). Het is wel een vorstgevoelige plant dus zorg ervoor, vooral bij jonge exemplaren, dat je de wortels goed beschermd. De Passiflora Caerulea is het meest winterhard en heeft altijd ondersteuning nodig tijdens het groeien.
  • Wilde Wingerd (Parthenocissus): voor een echte herfsttuin is de Wingerd perfect. De rode en oranje bladeren zorgen namelijk voor een explosie van kleuren in de herfst. Voordeel van deze klimplant is dat het een snelle klimmer is en het dus relatief kort duurt voordat je hekwerk begroeid is. Ook deze klimplant is in verschillende soorten te krijgen met verschillende bladvormen. Hij kan in schaduw geplaatst worden maar wanneer de zon erop schijnt worden de mooie kleuren nog levendiger.

 

Afhankelijk van het soort hekwerk

Welk hekwerk je gebruikt is natuurlijk ook van belang; want in jouw tuin wil je uiteraard wel een mooi hekwerk voor de klimplanten. Afhankelijk van de toepassing van het hekwerk zijn er een aantal opties.

Een enkelstaafmat hekwerk (3d paneel) of een dubbelstaafmat hekwerk budget wordt veelal gebruikt wanneer het alleen ter ondersteuning is van de groei. Deze hekwerken bieden een ideale oplossing om klimplanten tegen een muur op te laten groeien. Bevestig ze tegen de muur en de klimplanten hebben de juiste begeleiding om omhoog te groeien.

Wanneer je een hekwerk zowel als erfafscheiding wilt als ook ter ondersteuning van de plant kun je het beste voor een iets dikker en steviger hekwerk kiezen. Ons advies zou zijn om dan voor een dubbelstaafmat hekwerk premium te kiezen of harmonicagaas. Een premium dubbelstaafmat hekwerk is de beste optie wanneer je stevigheid het belangrijkst vindt. Wil je voor een iets voordeligere optie gaan dan is harmonicagaas (of ander gaas) een goede keuze.

 

Hoe plant je een klimplant tegen een hekwerk

Een hekwerk is een goede basis om een klimplant tegenaan te laten groeien en in principe is iedere klimplant hier geschikt voor. Eerder heb je al gelezen dat sommige klimplanten eigenlijk niet zonder klimrek omhoog kunnen groeien en dus goed bevestigd dienen te worden. Er zijn verschillende handige hulpmiddelen waarmee je een klimplant kunt bevestigen.

  • Binddraad: met binddraad maak je de stengels van de planten eenvoudig vast aan het hekwerk. Je wikkelt dan als het ware het draad om de stengel en het hekwerk heen. Vooral bij planten die snel groeien is het wel van belang dat je goed in de gaten houdt of je de nieuwe stukken weer moet aanbinden. Geef ze wel voldoende speling en bind ze niet te strak vast.
  • Draadspanners: je kunt ook draadspanners voor klimplanten gebruiken. Deze worden vaak in combinatie met spandraad en binddraad gebruikt zodat je het goed op spanning kunt zetten en de takken mooi vast kunt binden. Je kunt dit zowel horizontaal als verticaal doen, afhankelijk van je hekwerk.

 

Een hekwerk bestellen bij Resifence

Een hekwerk bestellen voor jouw klimplanten kan eenvoudig en snel bij Resifence.nl. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je graag meer informatie? Dan helpen wij je graag verder. Uiteraard kun je ook advies op maat of een persoonlijke offerte aanvragen!

Stel je vraag via de chat, stuur een mail naar [email protected] of bel ons op 085-0750040.

Als je graag even de verschillende soorten hekwerken wilt bekijken, kun je hier door ons assortiment bladeren; van dubbelstaafmatten tot harmonicagaas!