Hoe kun je volieregaas spannen?

Volièregaas is gemakkelijk te spannen en ideaal voor bijvoorbeeld een omheining of zoals de naam al zegt een volière. Met behulp van onderstaande tips staat jouw volièregaas in een mum van tijd gespannen en ben je ervan verzekerd dat jouw huisdieren en vogels goed beschermd worden én niet naar buiten kunnen.

Benodigdheden

De benodigdheden om het gaas goed te spannen zijn een beetje afhankelijk van de toepassing: gebruik je het om een klassieke volière te maken dan heb je wellicht net iets andere spullen nodig dan wanneer je het volièregaas gaat gebruiken als omheining.

Over het algemeen zijn de volgende benodigdheden te allen tijde van belang:

 • het gaas
 • krammen of nietjes
 • palen of frame waar je het volièregaas op gaat bevestigen
 • gereedschap: tang, rolmaat, waterpas, hamer

Bij een klassieke volière is ook de dakconstructie van belang: deze kan zowel van gaas als hout gemaakt worden. Hou daar rekening mee bij de berekening van het totale aantal meters gaas dat je nodig hebt.

De voorbereiding

Volièregaas is natuurlijk in verschillende soorten, maten en kwaliteiten te verkrijgen. Voordat je aan de slag gaat is het dus van belang om even te kijken naar het volgende:

 • welke maaswijdte wil je (13 x 13 of 19 x 19 mm)
 • welke draaddikte heb je nodig (dikker gaas is natuurlijk makkelijker strak te spannen dan iets dunner gaas)
 • welke hoogte heb je nodig (50 cm of 100 cm)
 • hoeveel meter heb je nodig (hou eventueel rekening met een dichte bovenkant)

Om het volièregaas vervolgens daadwerkelijk te kunnen spannen en bevestigen, moet er eerst een goede constructie komen te staan waar het gaas tegenaan gemaakt kan worden. Hier zijn twee mogelijkheden: dit kan in de vorm van een frame waar het gaas als het ware tussen wordt gespannen. De tweede mogelijkheid is met palen in de grond wanneer het om een omheining gaat. De keuze van het materiaal is aan jezelf, maar in veel gevallen wordt er met een houten frame of houten palen gewerkt. Dit zorgt ervoor dat het volièregaas makkelijk bevestigd kan worden op de houten constructie of de houten palen.

Wanneer je weet welke dikte van het draad, welke maaswijdte en hoeveel je nodig hebt kun je het eenvoudig hier bestellen.  

Volièregaas spannen 

Zorg ervoor dat alle materialen (gaas, krammen/nietjes, palen/frame en het gereedschap) al zoveel mogelijk op de juiste plek liggen waar je ze gaat gebruiken. Begin met het plaatsen van de palen of het frame.

Bij het spannen van volieregaas is het ontzettend belangrijk om een vast beginpunt te bepalen! Nadat je het beginpunt hebt bepaald, controleer je nogmaals hoe je het volièregaas vervolgens gaat spannen.

Hou onderstaande stappen aan:

 1. bepaal begin punt
 2. plaats frame/palen
 3. rol het gaas uit
 4. knip met de tang het gaas op de juiste afmeting
 5. bevestig het volieregaas in alle buitenzijden met één kram/nietje
 6. bepaal of het gaas op de juiste plek staat
 7. bevestig het volieregaas door om en om één kram/nietje te bevestigen (steeds een maas overslaan)
 8. zet de krammen iets schuin ten opzichte van het gaas bij het bevestigen
 9. zorg ervoor dat de krammen/nietjes vast en diep in het hout geslagen zitten

Daarna volgt de afwerking.

De volière afwerken

Wanneer het gaas bevestigd is, kun je de eventueel afgeknipte eindstukken netjes afwerken. Dit doe je door met de tang de draden zo dicht mogelijk op de maas af te knippen. Dit ziet niet alleen mooier uit, maar zorgt er ook voor dat er geen scherpe puntjes aan het einde van het volièregaas zitten.

Als finishing touch kun je bij geverfde palen/frame ook nog de krammen/nietjes met een klein kwastje dezelfde kleur geven als het houtwerk.

Volièregaas van Resifence.nl 

Resifence.nl heeft een ruim aanbod aan gaas voor in de tuin. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan hier ons aanbod.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste gaas? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of stel je vraag via de chat. We helpen je graag verder!