De tuin omheinen voor je hond [tips]

Een hond of een ander huisdier vrij in de tuin rond laten lopen is natuurlijk wel zo fijn. Met de juiste omheining hoef jij je geen zorgen te maken dat jouw trouwe viervoeter er vandoor gaat of stiekem even de buurt gaat ontdekken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede tuinafscheiding voor de hond te creëren. Zo heb je speciale honden omheiningsystemen maar er zijn ook voordeligere opties zoals een gaashekwerk. Daarnaast kun je ook voor een standaard hekwerk kiezen zoals een dubbelstaafmat hekwerk of harmonicagaas. In dit artikel laten we graag zien waar je op moet letten bij het kiezen van een omheining en welke mogelijkheden er zoal zijn.

Waarom een omheining voor je hond in de tuin? 

Een van de voornaamste reden om een omheining te nemen is ongetwijfeld om jouw hond lekker vrij rond te laten lopen zodat je hem zonder zorgen kunt laten spelen, rennen en uitrusten in de tuin. En dat allemaal op een veilige manier!

Het is waarschijnlijk niet nodig om uit te leggen dat honden nogal nieuwsgierig van aard kunnen zijn en hun neus volgen. Het is dus is van belang om de ontsnappingskans zo klein mogelijk te maken. De hoogte van de omheining is daarom ook enorm belangrijk want voor je het weet springt jouw hond zo over het hek. Het laatste wat je wil is dat jouw hond richting een drukke weg rent en de buurt gaat verkennen zonder jou. Met de juiste omheining kun je een veilige omgeving creëren zodat jij én de hond zich prettig voelen.

Welke omheining voor je hond kies je?

Wanneer je op zoek gaat naar een omheining die het beste bij jouw tuin en hond past, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Het materiaal van de omheining
  • De hoogte van de omheining
  • En de veiligheid speelt een belangrijke rol

Wat geschikt en veilig is hangt uiteraard ook af van het soort hond dat je hebt en het karakter van de hond. Wat betreft het materiaal is het van zelfsprekend dat er niks mag zijn waar de hond zich aan kan bezeren. Denk hierbij aan voorwerpen die uitsteken, scherpe punten/randen of prikkeldraad.

De hoogte is van belang om in eerste instantie te voorkomen dat de hond over het hek springt. Door een hoog hek te kiezen heb je de mogelijkheid om de hond ook (voor een deel) het zicht te ontnemen. Dit helpt enorm wanneer een hond erg gevoelig is voor beweging en naar alles blaft wat voorbij de tuin loopt.

Overige zaken waar rekening mee gehouden moet worden bij het kiezen van de juiste omheining is het feit dat sommige honden graag graven. Om te voorkomen dat de hond gaat graven kun je bijvoorbeeld bodemdekkers plaatsen aan de rand van de omheining. Maar je kunt ook het hekwerk een stuk in de grond plaatsen zodat de hond er niet onderdoor kan. Let er dan wel op dat het hek hiertegen bestand is.

Met betrekking tot de veiligheid van de hond is het ook zaak om goed te kijken naar de maas van een hekwerk (de ruimte tussen staven/gaas). Bij een dubbelstaafmat hekwerk is de maaswijdte bijvoorbeeld 50 x 200 mm en kleine honden zouden hier met de snuit tussen kunnen steken.

Beste omheiningen voor honden

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende mogelijkheden om de tuin te omheinen voor de hond. Onderstaand een overzichtje van standaard hekwerken die zeer geschikt zijn als tuinafscheiding voor de hond.

Dubbelstaafmat hekwerk

Een groot voordeel van een dubbelstaafmat hekwerk is dat het een stevige omheining biedt. Dit is natuurlijk erg belangrijk bij met name middelgrote/grote honden. Dit hekwerk is beschikbaar in verschillende hoogtes (variërend van 808 mm tot 2430 mm) en kleuren (zwart, groen, antraciet en verzinkt). De draadmatten hebben een maaswijdte 50 x 200 mm.

Nog een fijn bijkomend voordeel is dat een dubbelstaafmat hekwerk een hele strakke uitstraling aan je tuin geeft. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de mazen volledig open te laten, maar je zou ook een deel van het hekwerk dicht kunnen maken om zicht te ontnemen d.m.v. vlechtband.

Harmonicagaas

Voor harmonicagaas gelden veelal dezelfde voordelen als dubbelstaafmatten, wanneer het goed strak gespannen is heb je een stevig hekwerk staan waar je met behulp van bijvoorbeeld een winddoek of vlechtbanden (deels) het zicht kunt verminderen. Hier zou je ook klimplanten voor kunnen gebruiken. Maar niet alle planten zijn even geschikt voor honden dus let bij het kiezen van planten wel even op wat je kiest.

Het grote verschil tussen de twee hekwerken zit in de maaswijdte. Harmonicagaas is voorzien van ruitvormige mazen van 50 mm en bij ons beschikbaar in zwart en groen.

Gaashekwerk

Met name wanneer je een omheining zoekt voor kleinere honden behoren overige gaashekwerken tot de mogelijkheden. Denk dan aan gaashekwerken als tuingaas, kippengaas, volièregaas of een enkelstaafmat hekwerk. Veel van dit soort gaas is niet in hoge maten te verkrijgen (m.u.v. tuingaas), vandaar dat ze minder geschikt zijn voor grote/middelgrote honden. Om de verschillende soorten gaashekwerken te bekijken, kun je naar deze pagina gaan.

Kort samengevat zijn de mogelijkheden om jouw tuin te voorzien van een geschikt hekwerk voor de hond ruim. Kijk goed naar wat de wensen zijn en het beste bij jouw hond past!

Een tuinomheining kopen bij Resifence

Resifence.nl helpt je graag om de juiste omheining te vinden voor in jouw tuin en dus automatisch ook voor jouw viervoeter. We hebben een ruim aanbod aan hekwerken die zowel geschikt zijn als tuinafscheiding maar ook als veilige omheining voor de hond.

Heb je hulp nodig of wil je graag meer informatie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ons bijvoorbeeld bellen, mailen of stel je vraag via de chat!