Schapengaas plaatsen [handleiding]

Schapengaas is een enorm veelzijdig soort gaashekwerk. Het wordt veelal gebruikt voor schapen en ander kleinvee, maar het is ook voor andere toepassingen te gebruiken. Zo kun je er een functionele afscheiding van maken voor jouw tuin of erf en wordt het vaker gebruikt door waterschappen en gemeenten. Met dit gaas zet je namelijk gemakkelijk grote stukken grond af. Benieuwd hoe je schapengaas eenvoudig zelf kunt plaatsen? Lees dan snel verder.

Benodigdheden schapengaas plaatsen

Om jouw schapengaas goed te spannen en mooi te kunnen plaatsen heb je verschillende materialen nodig. Onderstaand een overzicht van de benodigdheden:

  • Schapengaas
  • Houten palen
  • Krammen
  • Binddraad/touw
  • Snelbeton (optioneel)

Gereedschappen om schapengaas zelf te plaatsen

Je hebt uiteraard ook gereedschap nodig om het schapengaas te plaatsen. Qua gereedschap komt het volgende goed van pas:

  • Grondboor
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Rubberen hamer/sleg
  • Draadtang/kniptang

Stappenplan

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van schapengaas is het handig om een overzichtelijke situatieschets te maken. Zo kun je precies berekenen wat je nodig hebt en voorkom je foutjes tijdens het plaatsen. Als je al het materiaal bij elkaar hebt kun je onderstaand stappenplan volgen om het gaas te plaatsen!

Stap 1: Bepaal het beginpunt

Begin indien mogelijk bij een vast punt waar de maat niet kan veranderen, bijvoorbeeld een muur of hoek.

Stap 2: lijn uitzetten

Zet vanuit het startpunt een lijn uit in de richting waar het hekwerk geplaatst gaat worden. Hierlangs ga je het hekwerk plaatsen. Zorg ervoor dat er geen obstakels in de grond zitten.

Stap 3: palen klaarleggen

Leg de palen op juiste afstand klaar (circa 2 m). Hiervoor kun je een lat van 2 m gebruiken.

Stap 4: beginpaal plaatsen

Maak met de grondboor een gat voor de paal. We raden aan om de palen minimaal 1/3 in de grond te bevestigen.

Sla met een rubberen hamer of sleg de palen de grond in tot de gewenste diepte is bereikt. Zorg dat de paal waterpas staat. Voor extra stevigheid kun je de palen nog vastzetten met snelbeton.

Stap 5: hoekpalen plaatsen (indien nodig) 

Plaats de hoekpalen, zoals aangegeven bij stap 4.

Stap 6: draad of touw spannen tussen beginpaal en hoekpalen  

Span een draad waterpas tussen de palen, zodat de tussenliggende palen allemaal op een rechte lijn komen te staan. Bevestig een tweede draad aan de bovenzijde tussen de palen, zo kun je meten hoe diep je de tussenpalen in de grond moet plaatsen. Als laatste stap kun je controleren of de palen op gelijke hoogte staan met een waterpas.

Stap 7: tussenpalen plaatsen 

Herhaal stap 4 voor de tussenpalen.

Stap 8: gaas uitrollen en bevestigen 

Als alle palen geplaatst zijn kun je het gaas allereerst aan de beginpaal bevestigen. Zet het gaas naast de beginpaal en bevestig het gaas met de krammen. Houd rekening met het maaiveld, we raden aan om wat speling aan de onderkant te houden (min. 5 cm). De krammen bevestig je in ieder vlak.

Vervolgens rol je het gaas volledig uit tot de eindpaal of als je meer dan 50 meter hebt tot de laatst haalbare paal.

Stap 9: gaas spannen

Bij de eindpaal (of laatst haalbare paal) wikkel je het gaas om de paal heen en ga je het strak trekken richting de eindpaal. Als je het schapengaas strak gespannen hebt, bevestig je het aan de paal. Indien er gaas over is kun je dit afknippen.

Vervolgens dien je ook het gaas aan de tussenpalen te bevestigen. Zodra alle krammen zijn bevestigd en het gaas strak gespannen staat kun je genieten van het zelf geplaatste schapengaas hekwerk!

Indien je een langer stuk hebt dan 50 m kun je bovenstaande stappen herhalen; de beginpaal is dan de laatste paal waar je geëindigd bent met het gaas!

Andere soorten hekwerken van Resifence

Een hekwerk maakt je tuin écht af. Resifence.nl heeft ruim assortiment aan verschillende soorten hekwerken waarmee je jouw tuin van alle privacy en veiligheid kunt voorzien. Benieuwd welke soorten hekwerken we nog meer hebben? Neem dan gerust een kijkje op onze website.