Je hekwerk schoonmaken, wij geven je enkele handige tips

Het type hekwerk

Voordat er gekeken kan worden naar hoe je een hekwerk bijhoudt en schoonmaakt, moet er gekeken worden naar het type hekwerk dat je hebt geïnstalleerd. Elk type hekwerk moet namelijk op een andere manier schoongemaakt worden. In Nederland zijn de populairste hekwerken van hout of metaal. Wie kiest voor een metalen omheining kiest vaak voor een dubbelstaafmat hekwerk. Wanneer er gekozen wordt voor een houten schutting, valt de keuze vaak op hardhout of geïmpregneerd zachthout.

Metalen en houten hekwerken hebben beide een andere aanpak nodig voor het schoonmaken, hieronder geven wij enkele tips per type hekwerk.

Tips voor het schoonmaken van een metalen hekwerk

1. Reinig periodieke de coating van het hekwerk.

Een hekwerk raakt vervuild door bijvoorbeeld algen, ijzer- en/of koperdeeltjes, chloriden, zure omgeving en microstof. In gebieden aan de kust en rondom steden wordt aanbevolen om 2-4 keer per jaar schoon te maken, in minder vervuilde gebieden 1-3 keer per jaar;

2. De reinigingsmiddelen dienen chemisch neutraal te zijn

Zorg ervoor dat de reinigingsmiddelen chemisch neutraal zijn met een PH-waarde van 5 tot 8. Zorg er daarnaast voor dat je geen schurende, krassende, zure of alkalische middelen gebruikt. Dit om beschadiging van de coating te voorkomen.

Woon je binnen 40 km van de kust? Dan raden we aan om tussen de zinklaag en de poedercoating een zoutwerende primerlaag aan te laten brengen. Het zout van de kust kan het hekwerk namelijk aantasten na verloop van tijd.

3. Spoel het hekwerk na het schoonmaken altijd goed af met schoon water.

Het is belangrijk om het hekwerk na het schoonmaken altijd goed af te spoelen met schoon water. Zo verwijder je zeepresten of andere reinigingsmiddelen die het hekwerk kunnen beschadigen. Spoel het hekwerk van boven naar beneden af.

Tips voor het schoonmaken van een houten schutting

Hout veroudert na verloop van tijd door vervuiling en verwering. Wanneer je een houten schutting hebt geplaatst in je tuin, wil je natuurlijk ook dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Dus wil je jouw schutting schoonmaken?

Je kunt het hout van je schutting het beste borstelen met een autowasborstel of een borstel. Hierdoor laat je de toplaag met rust en verbrandt de groene aanslag daarna niet sneller. Bij het schoonmaken van je schutting kan je gewoon de tuinslang gebruiken, dus laat de hogedrukspuit achterwege.