Hoe maak je een kippenren? [stappenplan]

Een kippenren maken? Dat doe je zo!

De keuze is gemaakt: je gaat kippen houden. Maar dan? Hoe begin je met het maken van een ren, welk gaashekwerk heb je nodig en hoe hoog moet de kippenren zijn? Als je niet goed weet waar je moet beginnen, helpen wij je graag uit de brand. In dit artikel lees je de voordelen van een zelfgemaakte kippenren en hoe je in 9 eenvoudige stappen een kippenren maakt.

Voordelen van een zelfgemaakte kippenren

Er zijn veel voordelen aan een zelfgemaakte kippenren. Ten eerste geeft het jouw kippen meer ruimte om zich te bewegen. Dit is belangrijk, want kippen hebben ruimte nodig om te bewegen en hun vleugels te strekken. Bovendien geeft een kippenren je kippen de mogelijkheid om te grazen op gras en insecten, die een belangrijk deel van hun dieet zijn. Daarnaast hoef je de kippen daardoor minder eten te geven.

Een van de grootste voordelen is dat je het volledig naar eigen wens in kunt richten en aan jouw tuin aan kunt passen. Hoe jouw kippenren eruit gaat zien is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. De keuze van het ras van de kippen speelt hier een hele belangrijke rol in.

Een ander voordeel van een kippenren is dat het je kippen beschermt tegen roofdieren. Als er ooit een kip gedood is door een roofdier, dan weet je hoe vreselijk dat kan zijn. Met een kippenren ben je er zeker van zijn dat je kippen veilig zijn.

Een kippenren is ook een geweldige manier om je kippen gezond te houden. Kippen die opgesloten zitten in een kleine ruimte lopen een grotere kans op ziektes. Door je kippen de kans te geven vrij rond te lopen in een grotere ruimte, help je ze gezond te blijven en voorkom je dat ze ziek worden.

Daarnaast is het prijstechnisch vaak voordeliger om zelf een ren te maken (afhankelijk van de materialen die je gebruikt), kun je zelf de kwaliteit bepalen en tot slot is het natuurlijk een super leuke klus!

Benodigdheden voor het maken van een kippenren

Je hebt een paar benodigdheden nodig om een kippenren te maken, maar het is niet moeilijk of duur. Dit is wat je nodig hebt:

  • Een stuk grond. Het hoeft niet groot te zijn, maar het moet ook zeker niet te klein zijn, zolang de kippen vrij kunnen rond lopen.
  • Kippengaas. Dit houdt roofdieren buiten en laat frisse lucht en zonlicht binnen.
  • Hout voor het frame. Let wel op dat je hout kiest dat gemakkelijk te bewerken is en tegen verschillende weersomstandigheden kan
  • Dakbedekking. Om de kippen droog te houden wanneer ze door de kippenren lopen.
  • Een kippenhok. Dit kan zelfgemaakt of gekocht worden. Als je er een koopt, zorg er dan voor dat het groot genoeg is voor jouw kudde en voldoende ventilatie heeft.
  • Nestboxen. Deze worden gemaakt van sloophout en ook dit kan jezelf doen.
  • Krabben en grit. Dit levert essentiële voedingsstoffen voor jouw kippen.
  • Een waterdispenser. Zorg ervoor dat hij schoon is en regelmatig wordt bijgevuld.

Met deze benodigdheden zal je in staat zijn een veilig en comfortabel onderkomen voor jouw kippen te bouwen.

Stappenplan kippenren maken

Voordat je het stappenplan gaat volgen en je aan de slag gaat met het maken van een kippenren, zorg ervoor dat je de juiste stukken gereedschap in huis hebt. Gelukkig heb je slechts een paar stukken gereedschap nodig om een kippenren te maken, maar niets te duurs of luxe. Een schop, een handzaag, een hamer, wat kippengaas, een paar hekwerk palen en enkele schroeven, draadkrammen of nietjes om het gaas te bevestigen is alles wat je echt nodig hebt. Voordat je aan de slag kan met de kippenren, zijn er nog enkele punten die je moet controleren.

Check de regels

Voordat je kippen gaat houden en dus een kippenren gaat maken is het van belang om even de regels na te gaan bij jouw gemeente. Wanneer je een boerderij hebt of ergens achteraf woont is er weinig aan de hand, maar met name als je in een woonwijk woont is dit heel belangrijk. In de meeste gemeenten zijn namelijk bepaalde regels gebonden aan het houden van kippen (zoals het maximale aantal kippen dat je mag houden). Om er dus zeker van te zijn dat jij je aan de regels houdt raden we aan om even navraag te doen bij de gemeente.

Kippenras

Er zijn enorm veel verschillende kippenrassen. Ieder soort heeft zijn eigen karakteristieke uiterlijk en behoeftes. Welk ras je kies is met name afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld echt een kip voor de eieren? Dan kan een legkip in principe al voldoende zijn. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een van de vele sierkippen die er zijn. Legkippen redden zich over het algemeen prima in een gemiddelde achtertuin, maar sierkippen hebben iets meer ruimte nodig. Hou bij het kiezen van het ras dus rekening met de beschikbare ruimte die je hebt.

Als je de regels hebt gecheckt en het ras hebt gekozen, kan het echte werk beginnen!

1. Kies een plaats voor jouw kippenren.

Ten eerste, zorg ervoor dat de plek genoeg zonlicht krijgt. Kippen hebben 14-16 uur licht per dag nodig om gezond te blijven, dus een zonnige plek is belangrijk. Ten tweede wil je er zeker van zijn dat het hok beschermd is tegen de elementen. Kies indien mogelijk een plek die uit de wind staat en beschut is tegen de regen. Ten derde, zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om een kippenren te bouwen. Een kippenren is een afgesloten ruimte waar jouw kippen kunnen rondscharrelen en wat beweging kunnen krijgen. Het is belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben om hun poten te strekken en op onderzoek uit te gaan. Ten vierde, zorg ervoor dat het hok dicht bij jouw huis staat. Dit maakt het makkelijker om je kippen te controleren en er zeker van te zijn dat ze veilig zijn.

2. Ruim al het afval op de gekozen plek op.

Het is belangrijk om hun omgeving schoon te houden. Dit betekent dat je de plek schoon moet zijn. Ruim daarnaast regelmatig afval of puin dat zich in de kippenren heeft opgehoopt op. Dit helpt niet alleen om ziekten te voorkomen, maar zorgt ook voor een schone en veilige plek waar ze kunnen scharrelen en pikken.

3. Meet de omtrek van jouw kippenren.

Het opmeten van de omtrek is een van de belangrijkste dingen om te doen, zodat je weet hoeveel ruimte je hebt om mee te werken. Zorg ervoor dat de ren groot genoeg is, zodat de kippen zich gemakkelijk kunnen bewegen, maar niet zo groot dat hij moeilijk te onderhouden is. Houd er rekening mee dat je extra ruimte nodig hebt als je een zandbak of andere voorzieningen wilt inbouwen. Als je eenmaal de maten hebt, kan je beginnen met het plannen van de indeling van de ren en het kiezen van het juiste afrasteringsmateriaal. Met een beetje planning kan je een kippenren maken die precies goed is voor jouw kudde.

4. Plaats een omheining rond de omtrek van je kippenren.

Het is belangrijk dat de ren goed beveiligd is, want roofdieren kunnen er snel met jouw kippen vandoor gaan als ze niet goed beschermd zijn. Een manier om dit te doen is door de omtrek van de ren te omheinen met kippengaas. Kippengaas is sterk genoeg om de meeste roofdieren buiten te houden, maar het is ook doorzichtig genoeg zodat jouw kippen kunnen zien wat er buiten hun ren gebeurt. Op deze manier blijven ze alert en kunnen ze teruggaan naar hun hok als er gevaar dreigt.

5. Plaats een kippenhok in de ren.

Een kippenhok is een geweldige aanvulling op een kippenren. Het biedt jouw kippen een veilige plek om te slapen en hun eieren te leggen. Bovendien helpt het om de ren schoon en vrij van rommel te houden. Als je het hok in de ren zet, zorg er dan voor dat je een vlakke plek kiest. Zo voorkom je dat het hok omvalt als jouw kippen er in gaan scharrelen. Zorg er ook voor dat het hok voldoende ventilatie heeft. Dit houdt jouw kippen koel in de zomer en warm in de winter.

6. Vul de ren met voldoende vers stro of ander strooisel.

Dit houdt jouw kippen comfortabel en helpt hen makkelijker voedsel te vinden. Kippen vinden het heerlijk om in het stro te scharrelen en te pikken, en het geeft ze een zachte plek om te rusten. Bovendien is stro een uitstekende isolator, waardoor het hok warm blijft in de winter en koel in de zomer. Als je stro voor jouw kippen kiest, zorg er dan voor dat je het van een goede bron haalt. Sommige boeren gebruiken bestrijdingsmiddelen op hun stro, wat schadelijk kan zijn voor jouw kippen. Als je eenmaal een goede stroleverancier hebt gevonden, zorg er dan voor dat je het om de paar maanden vervangt, zodat je kippen gezond en comfortabel blijven.

7. Leg wat speelgoed en verrijkingsmateriaal in de ren.

Kippenschommels, voer- en drinkbakken zijn allemaal goede opties om jouw kippen bezig te houden en te vermaken. Dit maakt ze niet alleen gelukkiger, maar helpt ook stress te verminderen en voorkomt verveeld gedrag zoals verenpikken. Dus als je op zoek bent naar manieren om de kwaliteit van het leven van je kippen te verbeteren, overweeg dan om wat speelgoed en verrijkingsmateriaal aan hun ren toe te voegen.

8. Zet een paar zitstokken in de ren.

Zitstokken geven de kippen niet alleen een plek om te rusten en hun omgeving in zich op te nemen, maar ze helpen ook hun veren schoon en droog te houden. Zitstokken zijn ook een belangrijke bron van lichaamsbeweging voor kippen, omdat ze hun vleugels en poten strekken terwijl ze op en af de zitstok klimmen. Bovendien helpen zitstokken vechten tussen kippen te verminderen, omdat ze elke vogel zijn eigen ruimte bieden. Om deze redenen is het belangrijk om een paar zitstokken in de ren te plaatsen.

9. Laat je kippen vrij rondlopen in hun nieuwe ren!

Zorg ervoor dat je toezicht houdt.

Veelgestelde vragen kippenren maken

Hopelijk weet je dankzij bovenstaande informatie dat het niet moeilijk is om een kippenren te maken en dat het meerdere voordelen met zich mee brengt. Maar om alle informatie te geven die je nodig hebt, hebben we hieronder de veelgestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. Mocht je hierna nog steeds vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op.

Is het moeilijk om een kippenren te maken?

Nee, dat is het niet. Als je de juiste materialen hebt en je goed hebt voorbereid, is het relatief eenvoudig om een kippenren in elkaar te zetten. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat het kippengaas stevig is, zodat de kippen er niet doorheen kunnen.

Hoe hoog moet een kippenren zijn?

Als je een kippenren maakt, kun je alle kanten op...letterlijk. Maar hoewel je wilt dat je kippen genoeg ruimte hebben om te scharrelen, wil je ook niet dat hun ren te groot of te klein is dat ze gevaar lopen te ontsnappen of door roofdieren worden gedood. Dus hoe hoog moet een kippenren zijn?

Een kippenren moet idealiter minstens 2 meter hoog zijn. Zo hebben je kippen voldoende bewegingsruimte en kunnen ze hun vleugels uitslaan, terwijl ze ook veilig blijven voor mogelijke roofdieren. Als je in een gebied woont met bijzonder grote roofdieren (zoals coyotes), kan het natuurlijk nodig zijn de kippenren nog hoger te maken. Maar voor de meeste kippen in de achtertuin is een ren van 2 meter voldoende.

Hoe groot moet een kippenren zijn?

Kippen zijn prachtige, onderhoudsarme huisdieren die je elke dag van verse eieren kunnen voorzien. Ze hebben echter wel een beetje ruimte nodig om te kunnen scharrelen en bewegen. Dus, hoe groot moet een kippenren zijn? De grootte van de ren hangt af van het aantal kippen dat je hebt en de ruimte die je beschikbaar hebt. Ideaal is het kippenren ongeveer 10 vierkante meter per kip. Dus, als je vier kippen hebt, moet je ren 40 vierkante meter groot zijn. Natuurlijk geldt: hoe meer ruimte je je kippen kunt geven, hoe beter. Ze zullen het fijn vinden om veel ruimte te hebben om te verkennen en zullen zich minder snel vervelen of onrustig worden. Let wel op dat er binnen gemeenten regels zijn over het plaatsen van een kippenren. Neem dus altijd eerst contact op met je gemeente om een duidelijk beeld te hebben van de regels voordat je de kippenren maakt.

Hoeveel kost een kippenren?

Dat hangt af van het materiaal dat je gebruikt en de grootte van de ren. Een kant-en-klare kippenren (met voldoende buitenruime) kost vaak tussen de 100 en 200 euro, maar als je alles zelf maakt kan het in principe ook voor een stuk minder.

Kan ik ook een metalen kippenren maken?

Ja, dat kan ook. Het voordeel van een metalen kippenren is dat de kippen niet door het gaas kunnen komen. Het nadeel is echter wel dat metalen kippenrennen vaak duurder zijn dan kippenrennen die je zelf maakt.

 

Ben je na het lezen van dit blog overtuigd dat je zelf een kippenren kunt maken? Hier kun je de verschillende soorten kippengaas bekijken!