Hekwerk inspiratie met creatieve oplossingen

Privacy in je tuin is prettig. Een tuinafscheiding, hekwerk of schutting biedt privacy in je achtertuin. Het voorkomt nieuwsgierige blikken van voorbijgangers en buren. Je kunt dus eigenlijk niet zonder omheining. De schutting bepaalt daarnaast voor een groot deel hoe je tuin eruit ziet en wat de sfeer is. Vaak creëren we privacy door een houten schutting of een hekwerk met beplanting. Maar je kunt van elke tuinafscheiding een echte eyecatcher maken die ten goede komt aan de sfeer in je tuin. Het maakt niet uit of je nu al jaren dezelfde schutting hebt, net een nieuwe schutting hebt geplaatst of als je tuin omheind is met een betonnen muur of hekwerk. Dit blog zit boordevol inspiratie en creatieve oplossingen om je te inspireren om van je tuinafscheiding, hekwerk of schutting een mooi geheel te maken.

Tuin schutting inspiratie met houten planken

Een houten schutting met horizontale planken

Een klassieke schutting bestaat meestal uit verticale planken die vanaf de grond omhoog steken. Als je wel een schutting van hout wil, maar zoekt naar een leuke twist, probeer dan eens om de panelen te bekleden met horizontale planken. Bepaal zelf welke breedte je het mooist zou vinden voor de horizontale planken. Een smalle plank staat natuurlijk heel anders dan een bredere plank. Ook de afstand tussen de planken kun je naar wens indelen. Je kunt kiezen voor kleine openingen zoals je ze hierboven in de schutting ziet zitten. Maar je zou ze natuurlijk ook kunnen laten overlappen om zeker te zijn dat je buren niet door de schutting kunnen gluren.

Jaloezie-effect met horizontale latjes

Een ander leuk idee van hout is een decoratieve omheining met houten latten. Je kunt de latjes eenvoudig bevestigen op stevige palen. Zo bouw je zelf een decoratieve omheining. Ook kun je de latten eenvoudig op dezelfde hoogte van de grond plaatsen. Gebruik wel altijd een waterpas om er zeker van te zijn dat de latjes niet scheef lopen.

Een houten schutting met visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is enorm populair. We zien vloeren, tafels en wanden met het visgraatpatroon. Ga eens voor wat anders en breng de visgraat terug in je schutting. Een gaaf en uniek effect dat niet misstaat in een moderne tuin.

Combineer horizontale en verticale houten planken voor een speels effect

Voor je schutting kun je de klassieke verticale planken natuurlijk ook combineren met horizontale planken. Door de onderkant met horizontale planken te bekleden met daarboven verticale planken krijg je het effect van een lambrisering die je tuin omheind.

Andere materialen om je schutting te decoreren of je tuin te omheinen

Naast hout zijn er nog vele andere manieren en materialen om van je schutting een decoratieve omheining te maken die echt bij jouw stijl en tuin past.

Dubbelstaafmat hekwerk: een goede basis

Als je kiest voor een dubbelstaafmat hekwerk ga je voor een tuinafscheiding van hoge kwaliteit. Bovendien is dit type hekwerk zeer onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in diverse hoogtes. Ook zijn deze hekwerken beschikbaar in diverse materialen en kleuren. Denk aan een tuinhek met verzinkte panelen. Of kies uit de kleuren groen, zwart en antraciet. Je kunt het dubbelstaafmat hekwerk op verschillende manieren bekleden. Laat het hekwerk bijvoorbeeld begroeien met klimrozen en klimplanten of gebruik een van onze andere tips. Vogelhuisjes zijn ook eenvoudig aan het hekwerk te bevestigen. Met een dubbelstaafmat hekwerk van Resifence geef je elke tuin een passende look.

Schanskorven als omheining voor je tuin

Je ziet schanskorven tegenwoordig in veel (voortuinen). Deze korven gevuld met stenen zijn stevig en weervast. Zo geef je een schutting in no time een natuurlijke sfeer. De stenen geven een uniek effect. Ook kan het leuk zijn om plantenbakken die ook van dit materiaal zijn gemaakt in je tuin terug te laten komen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke stenen je in de korven plaatst.

Spiegels voor een optisch grote achtertuin

Deze creatieve oplossing is met name geschikt voor een kleine tuin, maar ook in een grotere tuin misstaat dit niet. Door spiegels op te hangen aan je tuinafscheiding, hekwerk of schutting lijkt je tuin groter. Ook is dit eens wat anders dan een standaard houten of betonnen schutting.

Bamboe schuttingen als creatieve oplossing voor je hekwerk

Bamboe is ontzettend sterk en het ziet er ook nog eens fantastisch uit als schutting in je tuin. Vooral voor een Oosterse of Japanse tuin is bamboe heel geschikt. Combineer je tuinafscheiding met oosterse planten of bamboe planten, zo verbind je de tuin met je tuinafscheiding. Daarnaast heeft bamboe een unieke kleur die een mooi contrast vormt met de omgeving. Bamboe is met name ideaal voor het snel en eenvoudig bekleden van hekwerken en hekken.

Cortenstaal: een toevoeging aan je tuinafscheiding

Cortenstaal is enorm populair in hedendaagse tuinen. Je herkent cortenstaal aan de typische roestbruine kleur. Dit staal is weervast, hoeft niet geschilderd te worden en even sterk als bijvoorbeeld roestvrij staal. Met cortenstaal voeg je warmte en sfeer toe aan je tuin en schutting. Bovendien creëert de roestbruine kleur een mooi contrast met het groen van je tuin. Waar je wel voor moet opletten is dat de roest kan afgeven op bijvoorbeeld je bestrating.

Verlicht je schutting

Een andere leuke manier om je nieuwe of bestaande tuinafscheiding een upgrade te geven is verlichting. Verlichting voegt direct sfeer toe aan je tuin en schutting. Kies voor moderne strakke lampen op een betonnen muur of ga voor klassieke lampjes op een schutting met houten planken. Alles is mogelijk. Verlichting is een creatieve oplossing voor elke tuinafscheiding. Een ander voordeel is dat je zo je plantenbakken of potten mooi kunt uitlichten.

Een oude autoband als plantenbak aan je schutting of hekwerk

Een unieke manier om planten of kleine plantjes aan schuttingen te hangen. Hang één of meerdere autobanden aan je schutting en gebruik deze voor extra planten of een verzameling kleine plantjes. Om het contrast tussen de planten en je schutting groter te maken kun je de banden schilderen in een kleur naar keuze. Wil je juist dat de band opgaat in je schutting, kies er dan voor om de autoband dezelfde kleur te geven als je schutting. Het is natuurlijk extra leuk dat je dit zelf hebt gemaakt!

Een decoratieve omheining op een natuurlijke manier

Plantenwand: schutting als groene oase en verticale tuin

Verticaal tuinieren is helemaal hot! Door mooie planten of klimplanten aan de panelen van je schutting of je hekwerk te bevestigen gaat je tuin verder dan de grond. De groene muur die je hiermee kunt laten groeien maakt van je achtertuin een echte groene oase vol planten en natuur. Met deze unieke levende tuinafscheiding hoef je je ook geen zorgen te maken over klimplanten. Het mooie aan deze natuurlijke schuttingen is dat deze passen in elke soort tuin. Je gaat gegarandeerd vragen krijgen hoe je deze creatieve schutting hebt gemaakt. De plantensoort zal bepalen welke sfeer je neerzet. Ga je voor grote en ruwe begroeiing dan past dit goed bij een bohemian, jungle of stoere tuin. Kies je voor fijnere bladeren en planten dan krijg je wat meer rust en het effect van een haag. Tot slot, heb je tegenwoordig ook gave moswanden. Dit geeft echt het gevoel van een groene oase. Kijk daar maar eens naar als verticaal tuinieren je inspireert.

Wilgenschermen en riet in je tuin

Wilgentenen of wilgenschermen zijn ook heel mooi als je opzoek bent naar tuin schutting inspiratie met een natuurlijk materiaal. Je kunt wilgenmatten tegen je bestaande panelen of je hekwerk bevestigen. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klare wilgenschermen die je kunt bevestigen tussen houten palen. Een variatie op wilgenschermen is een scherm van riet. Informeer vooraf goed of het materiaal dat je kiest geschikt is voor in de tuin. Het zou zonde zijn als je schutting maar kort meegaat.

Hagen als tuinafscheiding

Een simpele en veelvoorkomende tuinafscheiding om nieuwsgierige blikken van buren buiten te houden zijn hagen. Vooral in een grote tuin staan hagen heel mooi. Je kunt ook kiezen voor klimplanten in een hek of schutting te laten groeien. Dit geeft hetzelfde effect als een haag, maar dan heb je geen last van de dikker wordende omvang van groeiende hagen.

Plantenbakken aan je schutting

Bloemen en planten bieden een mooi contrast met het materiaal van je schutting of hekwerk. Bevestig dunne platen of planken in dezelfde kleur van je schutting aan de omheining en plaats hierop mooie potten. Je kunt zelf variëren met kleuren: kies voor natuurlijke tinten voor een neutrale bohemische sfeer in je tuin. Maar ook felle kleuren kunnen ontzettend goed werken. Je kunt kleur aanbrengen met de planten of bloemen die je kiest of juist met de potten waar je ze in plant. Dit is een leuke en eenvoudige manier om kleur aan te brengen in je tuin. Je bent gegarandeerd van een unieke tuinafscheiding.

Creatieve oplossing: schutting in verschillende kleuren geschilderd

Een andere creatieve oplossing om je schutting op te pimpen is verf! Met verf verander je de look van je schutting eenvoudig en tegen lagere kosten. Voor een mooi effect is het wel aan te raden om verf voor buiten en de juiste ondergrond te gebruiken.

Zwarte schutting

Zwarte elementen in en rondom het huis zijn helemaal in. Een zwarte schutting misstaat dan ook niet in een tuin van nu. Zwart staat elegant in je tuin. Bovendien is zwart een ideale kleur om mee te combineren. Je planten en bloemen komen zeker goed uit tegen een zwarte tuinafscheiding. Ook tuinmeubelen en accessoires zijn eenvoudig te combineren bij een zwarte schutting. Het is een mooie tegenhanger van lichte en felle kleuren of het groen van de beplanting.

Schilder je schutting in twee verschillende kleuren

Wat een leuk effect geeft is om de helft van je schutting te verven. Schilder bijvoorbeeld de onderste helft van je schutting zwart of een andere kleur en laat de bovenste helft van de tuinafscheiding van hout. Zo creeer je het effect van een lambrisering.

Voeg kleur toe aan je schutting met decoratie

Als het verven van je schutting je een stap te ver gaat schilder dan de decoratie in een leuke kleur. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes in allerlei mooie kleuren. Ook gekleurde decoratie is een eenvoudige oplossing om meer kleur in je tuinafscheiding aan te brengen. Een mooi voorbeeld is een tuinschilderij op je schutting.

Betonnen muren en je stenen muur als echte eyecatcher

Strak gestucte muren schilderen

Fan van een moderne tuin? Kies er dan voor om je stenen muren strak te stucen. Je zou de strakke muur daarna in een toffe kleur kunnen schilderen die mooi past bij je tuin. Een ander idee: als je de muur een grijze kleur geeft creëer je een heel mooi egaal betoneffect. Kijk hier vooral naar wat je mooi vindt en wat goed past bij de omgeving en je tuin. Dit is ook ideaal als je een terras in je tuin hebt. Het krijgt meteen een huiselijke sfeer.

Stenen muren met betonlook

Een ander gaaf effect is de combinatie van een stenen muur met plakkaten beton. Je ziet het vaak in industriële interieurs en oude boerderijen. Als je dus op zoek bent naar een stoere en creatieve oplossing voor je stenen schutting kan dit zomaar iets voor je zijn.

Combineer betonnen muren met hout

Ook de combinatie tussen hout en beton is goede inspiratie voor je tuin en schutting. Door horizontale houten latjes of planken te bevestigen boven je betonnen muur creëer je een hogere schutting met meer privacy, die er ook nog eens geweldig uitziet.

Tover je lage schutting om tot een hoge schutting

Je kunt je tuin natuurlijk ook op een hele andere manier omheinen. Ga bijvoorbeeld voor een lage schutting of laag hekwerk met daarboven een haag of bomen. Zo maak je van een lage schutting eenvoudig een hoge schutting met voldoende privacy, maar behoud je het open karakter van je tuin en voorkom je dat je jezelf ingesloten voelt.