Gaas in je tuin spannen tegen katten

Heb je katten in de buurt die graag in je tuin rondzwerven? Dan overweeg je misschien om gaas tegen hen te spannen. Dit zorgt voor een fysieke barrière waar de katten overheen moeten springen of omheen moeten lopen. Wanneer je wilt dat jouw kat je tuin niet verlaat, is gaas een ideale oplossing.

Gaas is relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren, dus het is het overwegen waard als je op zoek bent naar een manier om katten uit je tuin te houden. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je gaas moet spannen tegen katten.

Tuin afschermen tegen katten

Ook wanneer je geen kat hebt, zie je soms een kat in je tuin rondlopen. Katten zijn zeer speelse dieren en ze lopen soms je tuin binnen. Wanneer je dit liever niet hebt, kan je kiezen uit verschillende manieren om katten uit je tuin te houden. Zoals aangegeven is één manier het spannen van gaas rond de omtrek van je tuin. Maar voordat we uitleggen hoe dit kan helpen, kijken we naar andere mogelijkheden.

Een manier om katten ervan te weerhouden je tuin te betreden is het planten van bepaalde planten. Citronella, citroengras en lavendel hebben allemaal geuren die onaangenaam zijn voor katten. Een mogelijkheid is om een zelfgemaakte spray te maken door water, azijn en essentiële oliën te mengen. Als je deze spray rond de omtrek van je tuinspuit, kan het helpen om katten buiten te houden.

Gaas om je kat te beschermen

Zoals elke kattenliefhebber weet, zijn katten heerlijke metgezellen. Ze zijn speels, nieuwsgierig en vaak erg aanhankelijk. Maar ze zijn ook ondeugend en ze lopen graag rond in de buurt. Soms wil je liever de kat binnen of in je tuin houden. Buitenkatten vormen wel eens een probleem voor tuinders omdat ze planten opgraven, de grond als kattenbak gebruiken en bloemen en groenten opeten. Hoewel sommige mensen denken dat het ongevaarlijk is om hun kat vrij rond te laten lopen, is de realiteit dat dit schadelijk kan zijn voor zowel de gezondheid van je kat als de gezondheid van tuinen. Door gaas te spannen bescherm je dus niet alleen je kat maar ook de tuinen van je buren.

Wat heb je nodig voor het spannen van gaas?

Zorg voordat je aan het stappenplan begint dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Gelukkig heb je slechts een aantal dingen nodig om een het gaas te spannen om katten buiten te houden. Het enige wat je nodig hebt is: een stevige schaar om het gaas op maat te knippen, het juiste gaas, palen, enkele draadkrammen en schroeven of nietjes om het gaas te bevestigen. Wanneer je de juiste materialen in huis hebt, is het tijd om het stappenplan te gaan volgen.

Hoe span je een hek?

Het spannen van een hek om katten buiten de tuin te houden is niet lastig. Volg deze vier eenvoudige stappen en je hebt minder last van de katten.

1. Kies de perfecte plaats om het gaas op te zetten.

Belangrijk is om een plek te kiezen waarvan bekend is dat katten daar rondhangen. Je kunt bijvoorbeeld eens observeren waar ze jouw tuin binnen komen. Katten jagen graag, dus ze worden vaak aangetrokken door gebieden waar veel activiteit is. Zoek naar plekken waar katten waarschijnlijk hun prooi besluipen, zoals bij struiken of onder vlonders. Het opstellen van het gaas in de buurt van plekken waar katten graag rusten is ook een mogelijkheid, zoals zonnige plekjes of boven op een schutting. Door de juiste locatie te kiezen, zorg je ervoor dat het gaas effectief is in het weren van katten uit jouw tuin.

2. Knip het gaas op maat met een stevige schaar.

Het op maat knippen van het gaas is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de omheining stevig en effectief is. De beste manier om dit te doen is om een sterke schaar of kniptang te gebruiken. Zorg er wel voor dat het gaas ten minste één meter hoog is, dan is het namelijk hoog genoeg om dieren af te schrikken. Zodra het gaas op maat is gemaakt, kun je beginnen met het plaatsen ervan.

3. Span het gaas en bevestig het aan palen of andere stevige voorwerpen.

Meet de afstand tussen de startpaal en de eindpaal en verdeel de tussenpalen over de gehele afstand. Leg de tussenpaal op houten touwen. Houd er rekening mee dat de palen maximaal drie meter van elkaar moeten worden geplaatst. In hoogte 1800 en 2000 mm is het raadzaam om tot 2,5 meter tussen palen te laten.

4. Test de veiligheid van het gaas.

Als het gaas eenmaal staat is het goed om even te testen of het stevig genoeg is. De beste manier om dit te testen is er met je handen goed op te drukken. Als het stevig aanvoelt, hebben de katten geen probleem om buiten te blijven! Als het gaas echter te los zit, is het mogelijk dat de katten ontsnappen. Bovendien is het handig om een keer in de zoveel tijd het gaas controleren op gaten of scheuren. Zelfs een kleine opening is genoeg om ervoor te zorgen dat een kat ontsnapt. 

Het juiste gaas spannen tegen katten

Er zijn verschillende soorten gaas die geschikt zijn om katten uit of in de tuin te houden. Tuingaas is het meest voorkomende type gaas. Het is meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal of PVC-gecoat staal en heeft een maaswijdte van 10x5 cm of 10x7,5 cm. Volièregaas is een ander type gaas dat wordt gebruikt om een tuin of juist een kat te beschermen. Het heeft gewoonlijk een maaswijdte van 13x13 mm of 19x19 mm. Kippengaas is het derde type gaas en wordt vaak gebruikt om kippen in hokken of rennen te houden, maar het is ook uiterst geschikt voor het tegenhouden van katten. Kippengaas heeft een veel kleinere maaswijdte dan tuin- of volièredraad, gewoonlijk variërend van 10 of 25 mm. Zoals eerder aangegeven is het spannen van gaas een effectieve manier om katten in of uit je tuin te houden! 

 

Heb je hulp nodig of wil je graag meer informatie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ons bijvoorbeeld bellen, mailen of stel je vraag via de chat!